Flere og flere velger å ikke eie bilen selv. Årsakene kan være mange. Det kan være vansker med parkering i de store byene. Det kan være at man bruker bilen så lite at det rett og slett ikke er nødvendig å eie bilen selv. Eller det kan være at man synes det koster mer enn hva det smaker. Vi har skrevet om det å leie versus det å leie tidligere. Da har vi også vært inne på dette med å leie bilen når man har behov for den samt det å leie ut sin egen bil. I denne artikkelen skal vi se litt på de to alternativene og fordeler og ulemper med dem i forhold til hverandre.
Bilpool eller bilkollektiv
I en bilpool eller et bilkollektiv er det fritt valg blant bilene. Bilene står gjerne plassert på faste plasser og bilene kan benyttes 24/7. Reservering foretar man enkelt via et nettbasert bookingsystem. Du behøver ikke å tenke på forsikring siden bilene er forsikret gjennom tjenesten. For å redusere egenandelen kan den som leier også tegne en forsikring for det. Innenfor bilpooler er det gjerne to forretningsmodeller. En non-profitt og en kommersiell. I en non-profit-modell er tjenesten både eid og drevet av medlemmene. Et eventuelt overskudd pløyes derfor tilbake til driften. Når ordningen er kommersiell står det er privat selskap bak som tar seg av driften av tjenesten og bilflåten. Hertz Bilpool er et eksempel på et selskap som driver etter denne modellen i Norge.
Utleie av egen bil
Når det kommer til leieperiode er det full avtalefrihet. Bilen kan leies for en uke, et døgn eller på timesbasis. Inkludert i leien er gjerne et gitt antall kilometer. Bruk utover det betales per kilometer. Leier behøver ikke å tenke på forsikring. Den er inkludert i prisen og leveres gjennom tjenesten.