Kjøpe eller lease bil – hva lønner seg?

Du er sikkert på utkikk etter en ny bil, og lurer på hva som er forskjell på eie og leie – kjøpe eller lease som det også kalles. Det er vanskelig å få oversikt over hva som lønner seg økonomisk av å lease bil eller å ta opp et lån for å kjøpe en. Vi kommer i denne artikkelen til å sammenligne to ulike biler for å kunne si noe om hva som lønner seg av fordeler og hva ulempene er av en leasingavtale.

Hvorfor leasing er mislikt

Mange er imot leasing av bil på grunn av reparasjonskostnader som forbindes med tilbakelevering av bilen etter at avtaleperioden er endt. Slitasje som er utenom det vanlige eller skader kan ofte fort resultere i økte avgifter for forbrukeren, men dette er absolutt ikke noe man trenger å bekymre seg for som oftest. Heldigvis har bilbransjen klare og samme felles rutiner for hva som kan anses som vanlig slitasje på en leasingbil. Hvis det blir uenigheter vil en tredjepart avgjøre hva som er rett.

I tillegg så har vi i dag kompliserte programmer som enkelt kan regne ut hva som lønner seg mest økonomisk gitt noen ankerpunkter. Hvis du ønsker mer informasjon om det burde du ta kontakt med din nærmeste forhandler. Heldigvis er ikke leasing av bil like vanskelig som poker og det er enkelt å komme frem til løsningen og vinne spillet. Vil du vite mer om poker kan du lese om det på https://poker-nyheter.com/.

Sammenligning av to modeller

Vi har sammenlignet to ulike biler for å komme frem til et resultat. Vi har sammenlignet en Mercedes Benz GLC som kan kjøpes for 780 000 og en Peugeot 308 til kjøpspris på 340 000. En totalkostnad for leasing vil komme på 347 345 etter 36 måneder, mens billånet ville kommet på 447 016 kroner for samme periode på Mercedes Benz GLC modellen. Det betyr at leasing har en fordel på 99 671 kroner i løpet av perioden. På motsatt side hadde vi Peugeot 308 hvor kostnaden for leasing i 36 måneder ville kommet på 158 747 kroner og billånet i samme periode ville kommet på 191 316 kroner. Igjen, så observerer vi en fordel med leasing på 32 568 kroner i løpet av hele perioden.

Hva betyr disse resultatene egentlig. Jo, det betyr egentlig at leasing av bil er billigere enn å ta opp et billån over 3 år med de forutsetningene vi har tatt i dagens priser, renter og andre aktuelle faktorer for modellen. Vi har dog ekskludert kostnader for reparasjon som kommer da i tillegg til den prisen gitt over.

Det vi fortsatt må ta i betraktning er at risikoen på restverdi etter 3 år ligger hos kjøper og en uventet endring i restverdien kan ha en påvirkning på regnestykket vi har satt opp. I tillegg vil egenkapital ha en påvirkning ved kjøp ettersom høyere egenkapital medfører mindre lån og mindre renteutgifter som gjør det bedre for en kjøper av bilen.

Oppsummering og konklusjon

Derimot hvis du velger å kjøpe, så mister du forutsigbarheten ved å lease en bil ettersom du eksakt vet hvor mye bilen kommer til å koste deg hver måned i leieperioden, gitt normal slitasje på bilen. I tillegg så slipper man å binde opp egenkapital eller lån ved kjøp, noe som gjør at man kan bruke pengene på andre ting. Siste tingen er at det, potensielt, kan bli billigere å lease en bil i motsetning til å kjøpe en. Skulle det derimot være behov for å bytte bil før leasingperioden er over, så kan det bli dyrere å lease bil kontra å kjøpe egen bil. I tillegg er bytting av bil før kontraktslutt en lang prosess som tar energi.

Så kanskje det bare er bedre å starte å spille kortspill da enn regne på hva som er best. Følg med på kort nyheter her.